Barkod sistemi ürünlerin kimliklerini hızlı ve hatasız bir şekilde aktarmak için kullanılan çizgiler ve boşluklar şeklinde düzenlenmiş grafik bilgilerdir. Fakat her barkodun yapısı ve kullanım amacı farklıdır. Peki kaç çeşit barkod var, detaylıca bu konuyu inceleyelim.
Barkod sistemi, içerisinde barındığı özellikleri nedeniyle işletmelere büyük avantajlar sağlamaktadır. Öyle ki günümüzde artık işletmeler bazında eksikliği hissedilen bir sistem haline gelmiştir. Stok kontrol ve satış sürecini en iyi şekilde sürdürülmesi adına barkod sistemleri büyük önem arz etmektedir.
Barkod sistemleri iki farklı barkod yapısı üzerinden işlem uygulamaktadır: 1D barkodlar ve 2D barkodlar. Bunları da ayrıntılı bir şekilde inceleyelim.
İçerik Başlıkları
Toggle1D Barkodlar
1D barkodlar ürünün üzerine basılı düz, yatay çizgiler ve boşluklardan oluşur. Klasik olarak ürünlerde gördüğünüz standart bir barkod yapısına sahiptir. Kendi içerisinde de farklılıklara ayrılan 1D barkodların en bilinenleri şu şekildedir;
- UPC (Universal Product Code)
- EAN (European Article Number)
- Code 128
- Code 39
İşletmelerce popüler olarak bu 1D barkod yapıları kullanılmaktadır.
UPC (Universal Product Code)
1D barkodlar arasında en bilineni UPC’dir. Genellikle perakende satış noktalarında kullanılır ve 12 hanelidir. Ürünün üretildiği ülke, üretici firma, ürün ve kontrol numarası olmak üzere dört bölümden ulaşmaktadır.
EAN (European Article Number)
EAN da tıpkı UPC gibi perakende sektöründe yaygın olarak kullanılır. EAN barkodlar 13 hanelidir ve UPC’ye ek olarak bir öncü ek numara içerir.
Code 128
Code 128, geniş bir karakter setine sahip olan ve yüksek veri yoğunluğu sağlayan bir barkod türüdür. Özellikle lojistik ve taşımacılık sektöründe sağladığı avantajlar nedeniyle tercih edilir.
Code 39
Code 39, alfanümerik karakterlerin kodlanabilmesi için kullanılan bir diğer 1D barkod türüdür. Otomotiv ve sağlık sektörlerinde yaygın olarak kullanılır.
Şimdi de 2D barkodları inceleyelim.
2D Barkodlar
2D barkodlar, hem yatay hem de dikey bilgi taşıyabilirler. Bu nedenle de daha fazla verinin kodlanabilmesine olanak sağlar. Genellikle Ar-ge çalışması yapan firmalarca öncelikli olarak kullanılır. Bunları da sıralamak gerekirse:
- QR (Quick Response) Kod
- Data Matrix
- PDF417
- Aztec Kod
- MaxiCode
5 adet en popüler 2D barkodların özelliklerini tanıyalım.
QR (Quick Response) Kod
QR kodlar, hızlı ve kolay bilgi aktarımı için tasarlanmıştır. Telefonlarla okutulabilirler ve genellikle reklamcılıkta kullanılırlar.
Data Matrix
Data Matrix, küçük boyutlu ürünlerde bile çok fazla bilgi taşıyabilen bir 2D barkod türüdür. Genellikle elektronik bileşenler ve küçük parçaların etiketlenmesinde kullanılır.
PDF417
PDF417, genellikle kimlik kartları, sürüş belgeleri ve taşıma belgelerinde kullanılır. İyi bir veri yoğunluğuna sahiptir ve yüksek hata düzeltme yeteneği vardır.
Aztec Kod
Aztec kod, 2D barkodlar arasında önemli bir yer tutar. Aztec kodları, merkezi bir ‘bulucu deseni’ etrafında kare bir matris şeklinde düzenlenir. Diğer 2D barkodlar gibi Aztec kodları da büyük miktarda veri depolayabilir ve genellikle hava yolu biletlerinde ve taşıma belgelerinde kullanılır.
MaxiCode
MaxiCode, UPS (United Parcel Service) tarafından geliştirilmiş ve lojistik sektöründe kullanılmak üzere tasarlanmış bir 2D barkod türüdür. Kendine özgü altıgen yapısı, MaxiCode’u diğer barkodlardan ayırır. Genellikle paketleme ve nakliye bilgileri içerir.
Kaç Çeşit Barkod Sistemi Var Sorusuna Kısa Cevap
Sonuç olarak “Kaç çeşit barkod var?” sorusu, birçok farklı barkod türünü beraberinde getirir. Her barkod türünün kendine özgü özellikleri, kullanım alanları ve avantajları vardır. Barkodlar, işletmelerin ve tüketicilerin hayatını kolaylaştıran bir teknolojidir ve doğru kullanıldığında önemli faydalar sağlar.
Barkodlar ürünleri, hizmetleri ve diğer birçok nesneyi tanımlamak için kullanılan genellikle bir ürün üzerinde yer alan ve optik bir okuyucu tarafından okunabilen özel bir semboldür.
Barkod türünün seçimi kullanım amacınıza ve ne tür bilgi depolamak istediğinize bağlıdır. İçeriğimizdeki bilgilerden tercih sürecinizi kolaylaştırabilirsiniz.
Barkodlar optik okuyucular (barkod tarayıcıları) tarafından okunur. Bu tarayıcılar ile barkodun çizgilerini ışıkla tarar ve çizgilerin genişliklerine ve boşluklarına göre bir dizi sayı üretir. Bu sayılar da bir veritabanına karşılaştırılarak ilgili bilgiye ulaşılması hedeflenir.
Kaynağımız: https://l10barcode.com